A hinta és a tanulás kapcsolata

Sok szó esik manapság a hinta fejlesztő hatásairól. Köztudott, hogy a szórakozáson túl milyen fantasztikusan hat a gyerekek testére és lelkére egyaránt.

Számos kutatás foglalkozott a hintázás egyensúlyérzékre gyakorolt hatásaival, a kéz-láb koordinációval, a megnyugvást előidéző és stresszoldó hatásokkal.

Ezúttal egy másik megközelítésből foglalkozunk a hinta pozitív hatásaival, ez pedig az ismeretterjesztés.

Miközben gyermekünk szinte repülve szívja magába a friss, oxigéndús levegőt, kifejezetten fogékonnyá válik dalok és mondókák elsajátítására.

Észrevétlenül tanítható meg nekik így rengeteg információ, és amikor majd más környezetben találkozik az adott ismeretanyaggal, akaratlanul is a hintázás kellemes és megnyugtató pillanatai elevenednek majd előtte, mivel az agy összekapcsolja az információt azzal a körülménnyel, amely által az ember először találkozott vele.

Különösen kisgyerekeknél nagyon hasznos lehetőség ez, akiknek még nehéz hosszan fenntartani a figyelmét, mert pár pillanat alatt találnak maguknak valami új izgalmat, amit felfedezhetnek. A hinta azonban megakadályozza az elszaladgálást, ezáltal a figyelem is tartósabban fenntartható. Igazi minőségi időtöltést jelent ez szülőnek és gyereknek egyaránt.

És ha még az a lehetőség is adott, hogy a szülő a gyermekkel párhuzamosan szintén hintázzon, az már szinte idilli meghittséget teremt mindkettőjük számára.