Sok smink tartalmazhat potenciálisan káros „örök vegyszereket”

A vegyészek egy csúnya igazságot tártak fel a szépségiparról. Sok sminktermék tartós, potenciálisan káros „örökkévaló vegyi anyagokat” tartalmaz, amelyeket PFAS néven ismernek.

A PFAS a per- és polifluor-alkil-anyagok rövidítése. Ezek a vegyi anyagok olyan erősek, hogy évekig elhúzódhatnak a szervezetben és évszázadokig a környezetben. Az egészségre gyakorolt ​​hatások jól ismertek a PFAS-ok ezreiből. De ezek a vegyületek magas koleszterinszinthez, pajzsmirigy-betegségekhez és más problémákhoz kapcsolódnak.

„Nincs ismert jó PFAS” – mondja Graham Peaslee. Fizikus és kémikus. Az indianai Notre Dame Egyetemen dolgozik.

Peaslee egy olyan csapat tagja volt, amely elvégezte az első nagy szűrést a PFAS-ra vonatkozóan az Egyesült Államokban és Kanadában értékesített kozmetikumokban. A csapat 231 terméket vizsgált fluorra. Ez minden PFAS kulcsfontosságú része. E termékek 52 százaléka magas fluort tartalmazott, ami arra utal, hogy legalább egy PFAS-t tartalmaz. Ez magában foglalja az alapozók 63 százalékát, az ajaktermékek 55 százalékát és a vízálló szempillaspirálok 82 százalékát.

A tartós vagy vízálló termékek különösen valószínű, hogy sok fluort tartalmaznak. Ennek van értelme, mivel a PFAS-ok vízlepergetők. Hozzáadhatók a kozmetikumokhoz, hogy a termékek vízállóbbak legyenek.

A Peaslee csapata ezután 29 terméket tesztelt specifikus PFAS-ra. Mindegyik legalább négy PFAS-t tartalmazott. De csak egy termék tartalmazta a PFAS-t összetevőként.

Miután a szervezetben van, ezekben a termékekben a PFAS más csúnya vegyi anyagokra bomlik, mondja Peaslee. Az egyik ilyen melléktermék a PFOA. Ez a perfluor-oktánsav sav rövidítése. Ez a vegyszer rákhoz és alacsony születési súlyhoz kapcsolódik.

A PFAS pontos egészségügyi hatásai a sminkben még nem ismertek, mondja Peaslee. De nem feltétlenül a sminkviselők vannak veszélyben. A lefolyóba mosott kozmetikumok szennyezhetik az ivóvizet. A hulladéklerakókba dobott smink pedig komoly szinten szennyezi a környezetet.