Mi a különbség a hagyományos VPS és a Cloud VPS között?

A szerverek korát éljük, mikor szerverfarmokról bérelünk tárhelyet virtuális tevékenységeinknek. Több opció közül is válogathatunk, de sokan nem tudják, hogy az egyes opciók mitől jobbak vagy épp kedvezőbbek a számukra a másik opcióknál.

A VPS és a Cloud VPS szerverek között például viszonylag kicsi a különbség, mégis elég jelentős ahhoz, hogy az ember szükségleteiben mérhető legyen az, ha nem a megfelelőt válassza közülük.

A VPS a hagyományos tárhely bérlési lehetőség, ahol nem kell egy egész fizikai szervert, hanem elegendő egy részét, egy virtuális privát szervert bérelni a nagy egész számítógépből. Ennek egy továbbfejlesztett verziója a Cloud VPS, ami csak szerverfarmok esetében valósítható meg. A szerverfarmokon ugyanis össze vannak kötve a gépek, így közös lesz az erőforrásuk és a kapacitásuk is. Az így létrejött gigantikus tárhelyen is el lehet különíteni felhő alapon egységeket, ezek a Cloud VPS szerverek. Az ilyen típusú szolgáltatás nagyobb fokú rugalmasságot és biztonságot ad a felhasználóknak. Rugalmasabbak, hiszen nem kell különösebben sok idő az átálláshoz, ha nagyobb tárhelyet szeretnénk, akár automatizálni is lehet a bővítést, a tárhely kapacitás pedig szinte végtelen. Biztonságosabbak is, hiszen a tárhely elérése nem egyetlen egy szerver működésétől függ, hanem egy komplexumétól, így ha egy meg is hibásodik, a rendszer tud tovább pörögni, az adataink pedig megmaradnak.