Milyen lesz a dedikált szerverek jövője a felhőtárhelyek előretörése mellett?

A dedikált szerverek, lényegében véve, a klasszikus hosztolt szerverek közé tartoznak, és a fejlődésük viszonylag kötött pályán mozog. Ezzel szemben a cloud, avagy felhő alapú szerver megoldások napról napra rohamléptekkel fejlődnek.

A dedikált szervereket jellemzően a nagyvállalatok használják, ahol fontos a megbízhatóság és a biztonság egyaránt. Viszont a felhő alapú megoldásokban sok szerver dolgozik össze és manapság már képes azt a szintet hozni minőségben, mint a klasszikus dedikált szerver – csak sokkal nagyobb flexibilitással.

Érdemes áttérni felhő alapokra?

Egyre inkább érdemes elgondolkozni a Felhő alapú szolgáltatásokra való áttérésre, hiszen anyagilag mind a szolgáltatónak mind pedig az ügyfélnek jobban megéri, mint a klasszikus hoszting módszerek, például akkor, ha a Doclernetnél bérel Linuxos virtuális privát szervert.

Egyelőre, habár akár teljesen le lehet cserélni a fizikai szervereket a felhő alapú megoldásra, a modern megoldások általában mindkét szolgáltatás keverékéből állnak, a szolgáltatók így igyekeznek kihozni a két fajta szerver megoldás egyidejű alkalmazásából a legjobb eredményt.

Ezen felül a lényegi előnye a felhő alapú szolgáltatásnak a klasszikus dedikált szerverrel szemben az, hogy sokkal gyorsabban telepíthető, könnyebben menedzselhető, továbbá állítható fel, mint a régebbi vetélytársa.

Miért előnyös még mindig a dedikált szerver?

A dedikált szerverek sokkal biztonságosabbak és több lehetőség van különböző védelmi vonalak felállítására, míg a felhő alapú megoldásra épülő privát szervernek elég változó a biztonsági szintje.

A dedikált szerverek általában fizikai szerverek, a felhő alapú szolgáltatásoknál általában az ügyfél nem az egész vasat béreli ki, vagy veszi meg, hanem annak erőforrásainak egy bizonyos részét csupán.

Ennek eredményeképpen a dedikált megoldások gyorsabbak is lehetnek, hiszen az adott ügyfél egy szerver-gép teljes erőforrását használhatja, míg a felhőben meg van határozva, hogy a teljes memória bank és processzor magok közül mennyi az, amelyik neki fog dolgozni.

A felhő alapú megoldás elsősorban anyagilag éri meg

Természetesen ezért cserébe, mint ahogy már említettük, a felhő sokkal olcsóbb. Manapság havonta néhány ezresért lehet ilyen szolgáltatást bérelni, ami elegendő a kisebb cégek számára.

Tehát ne lepődjünk meg, ha pusztán tárhelyről beszélünk, akkor „szinte ingyen” hozzánk vágják manapság. Persze vállalati megoldásoknál ennél azért több mindenre kell odafigyelni, azonban a skálázhatóság miatt a mikro vállalatoktól kezdve egészen a sok ezer alkalmazottal dolgozó nagyvállalatokig bezárólag minden cég megtalálhatja a saját számításait a felhő alapú megoldások között.