A lőttbeton, mint modern technológia

Gyorsaság és megbízhatóság – ez minden modern, technikai fejlesztés mozgatórugója. Ugyan ez vezérelte elődeinket a gépesítésben a technikai forradalom idején, ez mozgatta közvetlen elődeinket, apáink, és nagyapáink korát az informatikai fejlesztésekben, korunkban pedig ezeket a technológiákat finomítjuk és fejlesztjük tovább a robottechnológiában. Mára már a hétköznapi életünk részévé vált a gyors és könnyű munkavégzés az élet legtöbb területén. Az építkezésben a lövellt beton technológia az, mely biztosítja a gyorsaságot és a kényelmet.
A lövellt betonozás lényege, hogy egy vízzel és különféle kötésgyorsító anyagokkal vegyített cementmasszát lövellnek fel nagynyomású levegő segítségével a falra. Mivel egy fúvókával dolgoznak, így nem kell formába önteni a betont, nem kell megvárni, míg az szép lassan megköt, és nem kell szállítani sem a nehéz betontömböket ide-oda. A helyszínen lehet elvégezni a munkálatokat, és akár függőlegesen és vízszintesen is végezhető a munka, sőt, akár a plafont is lehet betonozni a gép segítségével.
Egy előre megerősített felület kell a betonozáshoz: például támfalak esetén az autópálya melletti földhalmot talajszegezéssel megerősítik, majd két rácshálót felfektetnek a felületre. Ezt a megerősített szakaszt lövellik meg betonnal. A lőttbeton hamar szárad, nagyjából 20 centiméter vastagságú betonréteg vihető fel segítségével. A száradást követően egy strapabíró, kőkemény fal áll a földhalom mellett, mely meggátolja annak leomlását, ezzel biztosítva az autópálya biztonságát.