Ne tapogatózz a vak világban: vállalj diákmunkát

Nagyon nehéz, amikor kikerül az ember a gimiből, és úgy érzi, hogy csak tapogatózik, vakon és süketen, és semmi ötlete nincs arra vonatkozóan, hogy merre induljon tovább. Ezért érdemes elmenni már gimnazistaként egy-két diákszövetkezethez, és kipróbálni magadat több diákmunkában.
Számos helyen nem csak a könnyű fizikai munka és a képesítés nélkül is elvégezhető diákmunka adott a fiatalok számára mint alternatíva, téves elképzelés, hogy pusztán a kisegítőmunkákat bíznák rájuk. Ezek a lehetőségek sok esetben hozzásegítenek ahhoz, hogy tényleges tapasztalatot szerezz és a későbbiekben így talán könnyebb lesz tényleges szakmát választanod.
A diákmunka kiválasztása előtt fontos, hogy alaposan végiggondold, hogy tudod –e majd végezni a munkát az iskola mellett. Mindannyian másképp működünk, másképp tudunk tanulni, és nagyon sokak számára nehézséget jelent, hogy a munka mellett kimerülten is képes legyen a tanulásra, házi feladatokra koncentrálni. Természetesen nem lehetetlen feladat, és ami még nagyobb könnyebbséget okoz, az az, hogy a diákok számára kedvező szerződésekkel állnak elő a diákszövetkezetek, melyekben maximálisan figyelembe veszik a diák igényeit, a legtöbb ilyen helyen gyors és azonnali felmondási lehetőségek vannak (ha ne adj Isten nem vált volna be a munka.)