Májusban 112 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány

Májusban a lakosság által jegyzett állampapír-állomány 112 milliárd forinttal növekedett, amelynek mintegy kétharmadát a Prémium és Bónusz lakossági államkötvények, egyharmadát pedig a Kamatozó Kincstárjegyek tették ki.

A tájékoztatás szerint az idén mintegy 355 milliárd forinttal, az eredeti finanszírozási tervet jelentősen meghaladó mennyiségben emelkedett a lakossági állampapírok állománya.
Az ÁAK közölte: a jelenlegi tendencia alapján a lakossági állampapírok az állam teljes ez évi nettó finanszírozási igényét biztosíthatják.
Az ÁAK tájékoztatása szerint a kisbefektetők körében a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), amelyből 29,6 milliárd forint összértékben vásároltak. Hónap közben a régi sorozatokat teljes összegben felvásárolta a lakosság, az újonnan kapható kötvények 3 százalékos, illetve 3,5 százalékos kamattal vásárolhatók.
A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot tartalmazó, 3,5-4-5 százalék induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) összes mennyiségének 38,2 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető.
A Babakötvények állománya 428 millió forinttal emelkedett az év ötödik hónapjában.
A Féléves Kincstárjegyek (FKJ) állománya 152 millió forinttal csökkent, ugyanakkor a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 42,6 milliárd forinttal növekedett.
Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége közel 1,3 milliárd forinttal nőtt.
Az idén május végére 354,8 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány, a növekményből a KKJ-re 157,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4,8 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 16,3 milliárd forint jut.
A PMÁK állomány ez évi növekedése 109,6 milliárd, a BMÁK esetén 62,2 milliárd, a Babakötvénynél 3,4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.
Az ÁAK tájékoztatása szerint az idén bekövetkezett állománygyarapodás felét a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, a tavalyi trend tovább folytatódott, a lakossági állampapírok futamideje idén is tovább hosszabbodik.
Az idén az ötödik hónap végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2765,8 milliárd forintra növekedett.
A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1246,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,8 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 371,3 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 664,6 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 435,2 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 13,4 milliárd forintot tett ki.
A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt május végén – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

MTI